چای بهاره و تابستانه و پاییزه چه تفاوتی دارند؟

انواع چای – بهاره، تابستانه و پاییزه

زمان مطالعه: 6 دقیقه

انواع چای – بهاره، تابستانه و پاییزه

انواع چای، بهاره و تابستانه و پاییزه چه تفاوتی دارند؟ با شنیدن نام بهار، اولین لذتی که در ذهن چای‌خورها زنده می‌شود، لذت نوشیدن چای بهاره است. این حس نه تنها برای ما ایرانی‌ها معنادار و خاطره انگیز است، که در سراسر دنیا آشناست. در اواسط بهار در تمام کشورهایی که این محصول در آنها کاشته می‌شود مثل چین یا ویتنام، سیل جمعیت برای خرید چای بهاره به فروشگاه‌ها و باغات چای سرازیر می شود. اما چای بهاره چیست؟ از چای بهاره چقدر می دانید؟ و دلیل این همه اقبال برای این نوع چای چیست؟

 

چای بهاره چیست؟
دلیل این همه اقبال برای چای بهاره چیست؟

در بین چای کاران کشور های مختلف رسم بر این است که چای خود را به اسم چهار فصل نام گذاری می کنند. چهار فصل سال برای همه کشاورزان از جمله چای کاران اهمیت به سزایی دارد. تفاوت آب و هوا در فصول مختلف یکی از مهم ترین عوامل موثر بر کیفیت کلی چای است. اگر به چین رفته باشید و یا در شهرهای شمالی کشور خودمان دقت کرده باشید، احتمالاً نام انواع چای، بهاره، چای تابستانه و چای پاییزه را شنیده اید، که هر کدام خواص مشابه ولی متفاوت مربوط به خود را دارند. در این میان، چای بهاره در مقایسه با سایرین، مقبولیت و طرفدار بیشتری دارد. ولی چرا؟

چای بهاره

قسمتی از گیاه Camellia sinensis که به عنوان چای می شناسیم و مصرف می‌کنیم برگها و ساقه های جوان تخمیر و خشک شد‌ه ی آن است. همانطور که در گیاهان اطراف خود و یا سبزی های توی باغچه مشاهده کرده ایم، برگ ها در تمام طول سال جوانه می زنند و رشد می‌کنند اما طراوت و تازگی برگ های بهاری همانطور که از رنگ سبز مایل به طلایی و شفاف آنها پیداست، بسیار بیشتر از برگ های فصول دیگر سال است.

بهار معمولاً مشهورترین فصل چیدن چای است، به خصوص در قدیمی ترین مناطق چای خیز جهان. زمانی است که جوانه های چای و برگ های جوان پس از یک دوره خواب در زمستان روی بوته های چای ظاهر می شوند. برگ هایی که در فصل بهار چیده می شوند و چای بهاره از آنها تولید می‌شود دارای طعم بسیار ملایم و عطری قوی هستند و به همین نسبت رنگ شفاف تر و گسی بیشتری دارند.

 

دلیل معروف بودن چای بهاره چیست؟
طراوت و تازگی برگ های بهاری همانطور که از رنگ سبز مایل به طلایی و شفاف آنها پیداست، بسیار بیشتر از برگ های فصول دیگر سال است

چای تابستانه

چای تابستانه محصول برگ های تابستانی است. در گرم ترین زمان سال، گیاهان چای به سرعت خوبی رشد می کنند. فصلی که اکثر چای ها به صورت تولید انبوه چه به صورت دستی و چه با ماشین چیده می شوند. متأسفانه، افزایش سرعت رشد به این معنی است که برگ‌ها زمان کمتری برای ذخیره ی کربوهیدرات‌ها و ایجاد ترکیبات طعمی پیچیده دارند، بنابراین چای برداشت شده در ماه‌های تابستان نسبت به چای بهاره عطر و بوی قوی و مناسبی ندارد. علاوه بر این، افزایش تهدیدات آفات در هوای گرم تر، گیاه را ملزم به واکنش هایی می کند که شاید به مذاق ما خوشایند نباشد. با اینکه چای های تابستانی طعم ذاتا ضعیفتری دارند ولی مقادیر تولید بیشتر و قیمت‌های پایین‌تر آن‌ها نسبت به سایر انواع چای، مخصوصا بهاره، باعث شده است که اکثر چای موجود در بازار، تابستانه بوده و بیشتر در دسترس عموم قرار دارد.

 

چای تابستانه
چای تابستانه به دلیل سرعت بیشتر رشد برگها از کیفیت کمتری نسبت به چای بهاره برخوردار است.

چای پاییزه

چنان که از نامش پیدا است محصول فصل پاییز است که از نظر عطر و طعم و طراوت و تازگی در پایینترین درجه ی کیفی قرار دارد ولی دارای رنگ بیشتری است. هر چند هوای تازه و خنک پاییزی به سنتز و تجمع عطر چای کمک می کند ولی با این حال، تجمع مواد مغذی در چای پاییزی نسبت به دیگر انواع چای مخصوصا بهاره کمتر است. زیرا دوره رشد چای پاییزی کوتاهتر از چای بهاره است.

چای پاییزه
چرا کیفیت چای پاییزه پایین تر است؟

دلایل برتری چای بهاره نسبت به انواع دیگر چای

علاوه بر طراوت و تازگی که به چای بهاره ارجحیت بیشتری می دهد دلایلی دیگری نیز برای بهتر و پر طرفدار تر بودن چای بهاره وجود دارد.

چای بهاره یک اصطلاح شناخته شده است که به اولین برگ های چای که در اواسط بهار برداشت می شود اشاره دارد. اولین جوانه ها پس از خواب زمستانی به لطف سرعت رشد آهسته خود بهترین طعم را خواهند داد. واضح است که پس از یک مرحله استراحت تقریباً سه ماهه، برگ های تازه جوانه زده ی بهاری سرشار از مواد مغذی و ویتامین، به خصوص اسید های آمینه هم هستند که همه از فواید بیشمار آن آگاه هستیم.

جوانه های چای گوشتی و سبز کمرنگ و درخشان هستند. نه تنها طعم لذیذی دارند، بلکه از نظر ظاهری نیز بسیار جذاب به نظر می رسند. تلخی و گسی چای تولید شده از این برگ های جوان برای همه ی مصرف کنندگان و دوست داران چای طبیعی آشنا و خواستنی است. اگر در فصل بهار، اواخر اردیبهشت و اوایل خرداد، به شهر ما، لاهیجان، سفر کرده باشید عطر خوش چای را می توانید در تمام سطح شهر و در کنار کارخانه های چای سازی به خوبی حس کنید.

 

چای لاهیجان
عطر خوش چای را می توانید در تمام سطح شهر و در کنار کارخانه های چای سازی به خوبی حس کنید.

بر طبق نظر برخی از کارشناسان، چای بهاره حاوی سطح بالاتری از پلی فنول ها است. برای کاهش خطر تحریک در دستگاه گوارش، باید فرآیند خود اکسیداسیون را طی کرد که این کار در کارخانه های چای سازی انجام می شود.

نگهداری صحیح چای

کاری که شما باید در منزل انجام دهید این است که مطمئن شوید که چای شما در شرایط خشک نگهداری می شود تا از کپک زدن جلوگیری شود و طعم خوش آن حفظ شود. بهترین شرایط نگهداری چای، ظروف فلزی با در کاملا کیپ است. به زودی در خصوص بهترین روش و محل برای نگهداری چای نیز مقاله ای در خدمت شما قرار خواهیم داد.

نظر محققان و دانشمندان بر این است که مصرف چای طبیعی مخصوصا چای بهاره برای ضعف جسمانی مفید است. اگر با مقدار مناسبی شیرین کننده مانند شکر یا قند مصرف شود مفیدتر هم خواهد بود که در مقاله‌ی تاثیر چای در هیدراته شدن بدن نیز به آن اشاره کرده ایم. علاوه بر اینها ثابت شده است که چای سیاه به کاهش وزن نیز کمک می کند.

 

چای نوشیدنی پر خاصیت
به کسی که دوست دارید چای طبیعی هدیه دهید

به موضوع فواید چای در بسیاری از مقالات پرداخته شده و به صورت جداگانه در مقاله ای روی سایت بارمبو نیز آورده خواهد شد. لازم به ذکر است که نظر اکثر محققان در مورد چای طبیعی مثبت است و به سختی می توان نکات منفی در این مورد پیدا نمود. البته طبیعی بودن نکته مهمی است که باید به آن توجه داشت.

با وجود تفاوت هایی که در شکل، عطر، طعم و حتی قیمت انواع مختلف چای در فصول مختلف دیده می‌شود، تقریباً همه ی چای ها دارای مزایای زیر هستند که طبیعتا با توجه به مطالب بالا این فواید در چای بهاره بیشتر و چشمگیر تر است:

 

چای و سلامتی
کاهش خطر حمله قلبی و سکته

برخی از مزایای مشترک همه انواع چای برای سلامتی

ضد پیری

کاهش خطر حمله قلبی و سکته

دفع عفونت ها

شادابی و طراوت پوست

هیدراته نگه داشتن بدن

افزایش سوخت و ساز بدن

کمک به کاهش وزن

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید